7 December Divisie Indië-veteranen

Header 7DD

Wij werden geroepen Indië 1946-1950

 
Informatie / 7 December Divisie » / Herdenking Schaarsbergen

herdenking 2023

Donderdag 7 december 2023, de 64ste herdenking van de 7 December Divisie.

Dit was de laatste 7 December Divisie herdenking en een traditie van 64 jaar is voorbij. Ontzettend jammer en voor menigeen maar zeker voor Indië-veteranen die nog onder ons zijn een verdrietig moment. De allerlaatste Divisie herdenkingsdienst en de kranslegging vonden in de ochtend en vroeg in de middag plaats en werden afgesloten door een samenzijn en een gezamenlijke Indische maaltijd.

De herdenkingsdienst in de filmzaal werd met zang en muziek ondersteund door het Indisch koor Lagu Jiwa, het ensemble Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso en een doedelzakspeler van The Falcon Guards. Er waren toespraken van de commandant van de Luchtmobiele brigade Cas Schreurs, Cees Zomers, de broers Kees en Ko Nieuwenhuyse en aalmoezenier Javelin Zwakhalen had het slotwoord.

De toespraak bij het monument werd gehouden door de commandant Cas Schreurs en er werden 2 kransen en een bloemstuk gelegd. Het Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso opende met het Nightfall in Camp, vervolgens de toespraak van de commandant, het signaal taptoe, saluutschoten, kranslegging, het Wilhelmus en het hijsen van de Nederlandse vlag op het einde van de herdenking bij het Divisie monument.

Dank aan de organisatie van de herdenking, adjudant Erwin Dees en 11 Luchtmobiele brigade. Vorig jaar spraken wij de woorden al uit dat de jongere veteranen het stokje moeten overnemen van de Indië-veteranen en in 2024 zal dit gaan blijken. Geen 7 December Divisie herdenking meer op 7 december 2024 maar wel een herdenking op 5 juli 2024 van de 11 Luchtmobiele brigade waar ook Indië-veteranen van de 1e Divisie “7 December” en hun direct nabestaanden welkom zijn.


herdenking 2022

Woensdag 7 december 2022, de 63ste herdenking van de 7 December Divisie.

Na 2 jaar een herdenking zonder publiek nu weer een herdenking met publiek en onder de aanwezigen waren ook een aantal Indië-veteranen. De herdenking was anders georganiseerd dan voor corona en zowel de herdenkingsdienst als de kranslegging vonden in de middag plaats en werden afgesloten door een samenzijn en een gezamenlijke warme maaltijd.

De herdenkingsdienst in de filmzaal begon met het “Marslied 7 December” en werd afgesloten door een slotwoord van dominee Zwakhalen. Geen Nunspeets mannenkoor meer tijdens de herdenkingsdienst maar wel ondersteuning van het Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso. Er waren verder toespraken van de plaatsvervangend commandant van de Luchtmobiele Brigade, veteraan Paulo van Seters, aalmoezenier Zwakhalen, Cees Somers de zoon van een Indië-veteraan en er was zang van Joepie Thijssen.

De toespraak bij het monument werd gehouden door de plaatsvervangend commandant en kransen werden gelegd door militairen van de Luchtmobiele Brigade namens Indië-veteranen en nabestaanden. Het Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso opende met het Nightfall in Camp, vervolgens de toespraak van de plaatsvervangend commandant, het signaal taptoe, saluutschoten, kranslegging, het Wilhelmus en het hijsen van de Nederlandse vlag op het einde van de herdenking bij het Divisie monument.

Het was wennen voor de vaste bezoekers van de jaarlijkse herdenking, de vaste patronen zeker wat betreft de herdenkingsdienst waren verdwenen en de Luchtmobiele Brigade is duidelijk op zoek naar een andere invulling van deze jaarlijkse herdenking. Begrijpelijk nu er nog zo weinig Indië-veteranen leven en zelf aanwezig kunnen zijn. De ‘jongere’ veteranen moeten het stokje overnemen van de Indië-veteranen om deze jaarlijkse traditie in stand te houden maar hoe dit te organiseren wordt een dilemma zolang er nog Indië-veteranen leven. Dank aan de organisatie van de herdenking, adjudant Erwin Dees en 11 Lucht Mobiele Brigade en hopelijk tot volgend jaar.


herdenking 2021

Dinsdag 7 december 2021, de 62ste herdenking van de 7 December Divisie.

Ondanks dat er het in eerste instantie naar uitzag dat publiek welkom was gooide de snelle ontwikkelingen van de corona besmettingen toch roet in het eten. De Luchtmobiele Brigade als traditiehouder van de 7 December Divisie kon dan ook niets anders dan de herdenking dit jaar weer zonder publiek organiseren op de Oranjekazerne in Schaarsbergen.

Helaas ook dit jaar door corona bijna geen herdenkingen of reünies voor de Indië-veteranen en dus ook niet hun Divisie herdenking. De gemiddelde leeftijd van de Indië-veteranen is 96 jaar en je moet je gaan afvragen of zij überhaupt nog een keer aanwezig kunnen zijn bij de herdenking.

Tijdens de kranslegging was er een zonnetje bij een temperatuur van 4 graden. De toespraak werd gehouden door brigade-generaal Cas Schreurs en kransen werden gelegd door militairen van de Luchtmobiele Brigade, generaal-majoor b.d. Nico Geerts en de zoon en kleindochter van generaal Dürst Britt legde een bloemstuk. Voor de tweede keer op rij een kranslegging zonder publiek maar met het door het Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso gespeelde Nightfall in Camp, de toespraak van de brigade-generaal, het signaal taptoe, de saluutschoten, de kranslegging en het Wilhelmus op het einde een volwaardige en respectvolle herdenking.

Luchtmobiele Brigade bedankt en in het bijzonder adjudant Erwin Dees voor de organisatie, het was zijn eerste keer maar hij is een waardig opvolger van adjudant Pascal Jonker. En blijft nu over de grote vraag, zal de herdenking 2022 weer met publiek gaan plaats vinden?


herdenking 2020

Maandag 7 december 2020, de 61ste herdenking van de 7 December Divisie.

De Luchtmobiele Brigade als traditiehouder van de 7 December Divisie organiseerde de herdenking dit jaar zonder publiek op de Oranjekazerne in Schaarsbergen. De herdenking werd live gestreamd zodat veteranen en belangstellenden deze bijzondere herdenking konden volgen.

Het is door corona een vreemd jaar voor de veteranen, herdenkingen en reünies zijn stuk voor stuk afgelast. Zeker voor de Indië-veteranen is het extra zuur om niet samen met de kameraden bij hun Divisie herdenking aanwezig te kunnen zijn zeker gezien hun zeer hoge leeftijd.

De herdenkingsdienst bestond uit opgenomen verhalen van oude en jonge veteranen en Brigade-generaal Smits opende de herdenkingsdienst met een toespraak, dit alles werd afgewisseld met liedjes en prachtige beelden uit het verleden.

De kranslegging vond plaats met regen en een temperatuur van 4 graden. Er was een toespraak van Brigade-generaal Smits en alle kransen werden gelegd door militairen van de Luchtmobiele Brigade. Nog niet eerder voorgekomen een kranslegging zonder publiek maar mooi en bijzonder dat de herdenking op deze manier toch is gehouden al gaf het wel een andere dimensie dan een kranslegging met publiek.

Luchtmobiele Brigade bedankt en adjudant Pascal Jonker en korporaal der eerste klasse Mara Kelders voor de organisatie, goed gedaan. En we hopen met zijn allen dat de herdenking 2021 weer plaats zal kunnen vinden met publiek.


herdenking 2019

Vrijdag 6 december 2019, de 60ste herdenking van de 7 December Divisie.

De Luchtmobiele Brigade als traditiehouder van de 7 December Divisie organiseerde de herdenking op de Oranjekazerne in Schaarsbergen dit jaar voor de tweede keer in gebouw N. Het was een bijzondere en goed georganiseerde 60ste herdenking waarvoor dank aan de organisatie en 11 Lucht Mobiele Brigade AASLT ‘‘7 December’’.

Honderden genodigden waren aanwezig waaronder tientallen Indië-veteranen en een groot aantal militairen van 11 Luchtmobiel.

Bij de herdenkingsdienst was de muzikale ondersteuning dit jaar anders zo waren er buiten het vertrouwde Nunspeets mannenkoor en het koperkwintet Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso zang van Dennis Kroon & Aron Raams, muziek van het Kwartet Singers 4 Fun en muziek van Greetje Groenbroek. Verder waren er toespraken van raadsman Dupont, Brigade-generaal Smits, veteraan Visser van Dutchbat 3, mevrouw Postma een dochter van een Indië-veteraan en dominee de Bruin.

De weersomstandigheden tijdens de kranslegging waren slecht, regen bij 6 graden maar de organisatie had hierop ingespeeld met overdekte zitplaatsen voor de genodigden. Na de toespraak bij het monument door Brigade-generaal Smits werden op het monument de namen onthuld van Jeffrey Broere en Raviv van Renssen, beide zijn gesneuveld tijdens hun missie met Dutchbat 3 in 1995. Daarna volgde de kransleging door Indië-veteranen, familieleden van nabestaanden en militairen van 11 Luchtmobiel. Een minuut stilte, het Wilhelmus en de rondgang langs het monument waren het slot van deze gure en natte kranslegging.

Elk jaar zie je het aantal Indië-veteranen teruglopen en daarom was het mooi om te zien dat er dit jaar zo’n groot aantal militairen van 11 Luchtmobiel aanwezig waren, voor de toekomst van de Divisie herdenking is het van belang dat ‘jonge’ veteranen het stokje overnemen van de Indië-veteranen.

De 61ste Divisie herdenking zal worden gehouden op maandag 7 december 2020 zonder publiek.


herdenking 2018

Vrijdag 7 december 2018, de 59ste herdenking van de 7 December Divisie.

Dit jaar organiseerde de Luchtmobiele Brigade als traditiehouder van de 7 December Divisie de herdenking op de Oranjekazerne in Schaarsbergen niet meer in tenten maar in gebouw N. De organisatie was in handen van adjudant Pascal Jonker. Het was een waardig en goed georganiseerde 59ste herdenking waarvoor dank aan de organisatie en 11 Lucht Mobiele Brigade AASLT ‘‘7 December’’.

Ruim 300 genodigden waren aanwezig waaronder tientallen Indië-veteranen waarvan de meesten vergezeld werden door kinderen of kleinkinderen. Elk jaar is het weer afwachten, hoeveel Indië-veteranen er nog in staat zijn om de herdenking bij te wonen maar zeker is het dat het aantal sterk aan het afnemen is.

De akoestiek in de filmzaal was prima waardoor het Nunspeets mannenkoor goed tot zijn recht kwam met zoals gebruikelijk bij het begin van de herdenkingsdienst het “Marslied 7 December” en aan het einde “Blijf bij mij, Heer”. Het koperkwintet Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso zorgde voor de muzikale ondersteuning. Er waren toespraken van dominee Hoorn, Brigade-generaal Smits, een veteraan uit Afghanistan luitenant Wonder, dominee de Bruin en door de zoon van Indië-veteraan Baarsen.

De weersomstandigheden tijdens de kranslegging waren zwaarbewolkt, 11 graden en de eerste 10 minuten regende het maar de rest van de kranslegging was het droog. Na de toespraak bij het monument door Brigade-generaal Smits werden de kransen gelegd. Er waren 2 trotse Indië-veteranen die een krans legden bij hun monument en de rest van de kransen werden gelegd door familieleden, veteranenorganisaties en militairen van 11 Luchtmobiel. De minuut stilte, het Wilhelmus en de rondgang langs het monument blijven bijzonder momenten tijdens de kranslegging.

Tot slot van de herdenking was er nog een hapje en drankje in de Oosterkantine en Grand Café. Het moet gezegd worden dat gebouw N een totaal andere ambiance heeft dan de tenten en dat dit best even wennen is.

De 60ste Divisie herdenking zal worden gehouden op vrijdag 6 december 2019.


herdenking 2017

Donderdag 7 december 2017, de 58ste herdenking van de 7 December Divisie.

Dit jaar was herdenking een dag voor de viering van 25 jaar Luchtmobiele Brigade de traditiehouder van de 7 December Divisie herdenking. De organisatie van de herdenking was strak georganiseerd onder leiding van adjudant Paul Boes. Organisatie en 11 Lucht Mobiele Brigade AASLT ‘‘7 December’’ bedankt voor de goed georganiseerde 58ste herdenking.

Ongeveer 500 genodigden waren aanwezig waaronder een opvallend groot aantal Indië-veteranen en dan te bedenken dat zij zijn van het geboortejaar 1925. De realiteit is helaas wel dat de populatie nog in leven zijnde Indië-veteranen elk jaar kleiner wordt.

Het Nunspeets mannenkoor zong tijdens de herdenkingsdienst enkele liederen waaronder aan het begin het “Marslied 7 December” en aan het einde “Blijf bij mij, Heer”. Het koperkwintet Koninklijke Militaire Kapel Johan Willem Friso zorgde voor de muzikale ondersteuning. Er waren verder toespraken van aalmoezenier Joosen, Brigade-generaal Smits, dominee Schutte en een toespraak van veteraan luitenant Gydo die 2 keer op missie is geweest. De proclamatie van het gedicht “Mijlpaal” ging niet door omdat mevrouw Steenstra jl. 22 november is overleden, zij heeft 20 jaar lang een gedicht voorgedragen tijdens de jaarlijkse herdenking.

De weersomstandigheden tijdens de kranslegging waren guur, zwaarbewolkt, motregen, harde wind en het was 6 graden. Na de toespraak bij het monument door Brigade-generaal Smits werden de kransen gelegd. Indië-veteranen, familieleden, veteranen organisaties en militairen in actieve dienst legden de kransen. Na het spelen van het Wilhelmus en het hijsen van de Nederlandse vlag werd de kranslegging door de aanwezigen afgesloten met een rondgang langs het monument. De kranslegging verliep dit jaar zeer vlot en was met een half uur gedaan.

Tot slot van de herdenking was er nog een hapje en drankje in de grote tent. Dit jaar is de herdenking voor het laatst in tenten gehouden, volgend jaar wordt de herdenking gehouden in een gebouw op het Oranjekazerne terrein.

De 59ste Divisie herdenking zal worden gehouden op vrijdag 7 december 2018.


herdenking 2016

Woensdag 7 december 2016, de 57ste herdenking van de 7 December Divisie.

Een lustrum, voor de 10e keer aanwezig en ook nu weer een goed georganiseerde herdenking, dit jaar onder leiding van adjudant Paul Boes. De beeld en geluid verbinding tussen de herdenkingstent en het monument is niet meer weg te denken voor de hoogbejaarden veteranen. De gehele organisatie en 11 Lucht Mobiele Brigade AASLT ‘‘7 December’’ bedankt voor de degelijk georganiseerde 57ste herdenking.

Honderden genodigden waren aanwezig. De meesten veteranen zijn 91 jaar of ouder. Met Wij werden geroepen begint het Divisie marslied maar het wij wordt merkbaar elk jaar kleiner.

Het koperkwintet Koninklijke Militaire Kapel “Johan Willem Friso” zorgde tijdens de herdenkingsdienst voor de muzikale ondersteuning. Het Nunspeets mannenkoor zong enkele liederen waaronder het “marslied 7 December” en aan het einde “Blijf bij mij Heer”. Er waren toespraken van raadsman van Eijsden en kolonel van der Have, aalmoezenier Nijhuis en het gedicht “Wij werden geroepen” werd voorgedragen door mevrouw Steenstra. Dit jaar was er een speciale toespraak van veteraan kapitein Roel die op een recente missie in Mali is geweest.

Na de toespraak bij het monument door kolonel van der Have werden de kransen gelegd. Indië-veteranen, familieleden en militairen in actieve dienst legden de kransen. De namen van Henry Hoving en Kevin Roggeveld werden door familieleden onthuld op het monument, Henry en Kevin zijn tijdens de missie 6 juli dit jaar in Mali omgekomen. Dit jaar stond zijn gezondheid het niet toe dus helaas geen toespraak van Ted Meines, de generaal van zijn veteranen en in het bijzonder van de Indië-veteranen. Het hijsen van de Nederlandse vlag en het spelen van het Wilhelmus betekende het einde van de kranslegging. De kranslegging werd door de aanwezigen afgesloten met een rondgang langs het monument.

Tot slot van de herdenking was er een samenzijn in de grote tent, een speciaal moment om de herdenking en belevenissen uit Indië nog een keer te delen. Volgend jaar bestaat de 11 Lucht Mobiele Brigade 25 jaar, de traditiehouder van de 7 December Divisie herdenking zal dit niet ongemerkt voorbij laten gaan.

De 58ste Divisie herdenking zal worden gehouden op donderdag 7 december 2017.


herdenking 2015

Dinsdag 8 december 2015, de 56ste herdenking van de 7 December Divisie.

Extra veiligheidsmaatregelen waren dit jaar merkbaar zoals de specifieke persoonscontrole bij de ingang van de Oranjekazerne. Zonnig, droog en rond de 11 graden was het tijdens de kranslegging, totaal ander weer dan voorgaande jaren. En voor het derde jaar op rij was er een beeld en geluid verbinding tussen de herdenkingstent en het monument, een uitkomst voor de veteranen die fysiek niet meer in staat zijn om bij de kranslegging aanwezig te zijn. De organisatie en 11 Lucht Mobiele Brigade AASLT ‘‘7 December’’ verdienen alle lof voor de goed verzorgde en strak georganiseerde herdenking.

± 200 Indië-veteranen en daarnaast ± 300 andere genodigden waren aanwezig. De meesten veteranen zijn 90 jaar of hebben zelfs deze leeftijd al gepasseerd en toch willen ze kostte wat het kost bij de jaarlijkse herdenking aanwezig zijn al moet men daarvoor bijvoorbeeld om 6:50 uit Groningen vertrekken. Onze eenheid is bevestigd door ons gezamenlijk lijden staat er op het Divisie monument op ereveld Menteng Pulo in Indonesië. De eenheid en kameraadschap zullen voor de Indië-veteranen altijd blijven bestaan.

Het koperkwintet Koninklijke Militaire Kapel “Johan Willem Friso” zorgde tijdens de herdenkingsdienst voor de muzikale ondersteuning. Het Nunspeets mannenkoor zong enkele liederen waaronder zoals elk jaar gebruikelijk het “marslied 7 December” en aan het einde “Blijf bij mij Heer” welke beide zo ver als mogelijk staande werden meegezongen. Er waren toespraken van dominee de Bruin en Brigade-generaal Matthijssen, aalmoezenier Visschers en het gedicht “Terugkeer” werd voorgedragen door mevrouw Steenstra.

Na de toespraak bij het monument door Brigade-generaal Matthijssen werden de kransen gelegd. Indië-veteranen, familieleden en militairen in actieve dienst legden de kransen. Op het einde volgde er een korte toespraak van de 94-jarige Luitenant-generaal b.d. Ted Meines, hij is tot elke vezel in zijn lichaam begaan met de veteranen en in het bijzonder met de Indië-veteranen. Met het hijsen van de Nederlandse vlag en het spelen van het Wilhelmus kwam er een einde aan de vlot verlopen kranslegging. De kranslegging werd afgesloten met een rondgang langs het monument.

Tot slot van de herdenking was er een samenzijn in de grote tent, een ultiem moment om deze herdenking en belevenissen uit Indië nog een keer te delen onder het genot van een hapje en drankje.

De 57ste Divisie herdenking zal worden gehouden op woensdag 7 december 2016.


herdenking 2014

Vrijdag 5 december 2014, de 55ste herdenking van de 7 December Divisie. 

Dit jaar was het tijdens de kranslegging zwaarbewolkt, droog en een temperatuur van rond de 4 graden. Voor het tweede jaar op rij was er een beeld en geluid verbinding tussen de herdenkingstent en het monument voor hen die fysiek niet meer in staat zijn om bij het monument en de kranslegging aanwezig te zijn. De organisatie en 11 Lucht Mobiele Brigade AASLT ‘‘7 December’’ heeft voor een mooie en waardige 7 December Divisie herdenking gezorgd. 

Een groot aantal Indië-veteranen met hun naasten waren aanwezig. En toch zie je elk jaar het aantal aanwezigen Indië-veteranen kleiner worden doordat de gezondheid het niet meer toelaat of door overlijden. De aanwezige Indië-veteranen zijn allemaal ver in de tachtig of begin negentig. De band die blijft is de onvoorwaardelijke kameraadschap voor de kameraden, buddy’s en maten waar ze jarenlang lief en leed mee hebben gedeeld in Indië onder vaak moeilijke omstandigheden. 

Het koperkwintet KMKJWF zorgde tijdens de herdenkingsdienst voor de muzikale ondersteuning. Het Nunspeets mannenkoor zong enkele liederen waaronder het Indische Onze Vader, het marslied “7 December” aan het begin en “Blijf bij mij, Heer” aan het einde van de herdenkingsdienst die door de aanwezigen staande werden meegezongen. Er waren verder toespraken met als thema vrijheid van aalmoezenier Zwakhalen, Brigade-generaal Matthijssen, dominee Bos en het gedicht ‘Vrijheid’ werd voorgedragen door mevrouw Steenstra. 

Na de toespraak van Brigade-generaal Matthijssen werden de kransen gelegd bij het Divisie monument. Indië-veteranen, familieleden en militairen in actieve dienst waren de kransleggers. Het hijsen van de Nederlandse vlag en het spelen van het Wilhelmus op het einde van de kranslegging was een moment om stil te staan bij Indië en hen die zijn ontvallen. Aan het einde van de kranslegging volgde er een korte toespraak van de 93-jarige Luitenant-generaal b.d. Ted Meines. De kranslegging werd afgesloten met een rondgang langs het monument. 

Als afsluiting van de herdenking volgde er een samenzijn in de grote tent om nog een keer het Indië verleden en de ervaringen op te halen onder het genot van een hapje en drankje. 

De 56ste Divisie herdenking zal worden gehouden op dinsdag 8 december 2015.


herdenking 2013

Vrijdag 6 december 2013, de 54ste herdenking van de 7 December Divisie. 

Het was een ander weertype dan vorig jaar, wel koud en een temperatuur rond het vriespunt. Dit jaar was er voor het eerst een beeld en geluid verbinding tussen herdenkingstent en monument. Zo konden degenen die graag bij de herdenking aanwezig waren maar waar voor het een te zware opgave was de kranslegging buiten bij te wonen deze live bekijken in de verwarmde herdenkingstent. 11 Lucht Mobiele Brigade AASLT ‘‘7 December’’ en allen die hebben meegewerkt aan de Divisie herdenking 2013 hebben voor een goed georganiseerde herdenking gezorgd. 

Een groot aantal Indië-veteranen met hun naasten waren aanwezig. Voor de aanwezige Indië-veteranen is het motto ‘Een Indië-veteraan ben je levenslang’. Onvoorwaardelijke kameraadschap zorgt er voor dat zij de herdenking zullen blijven bezoeken tot ze er echt niet meer toe in staat zijn. Het beeld is wel dat er elk jaar minder veteranen aanwezig zijn, de hoge leeftijd eist zijn tol. 

Tijdens de herdenkingsdienst zorgde het koperkwintet KMKJWF voor de muzikale ondersteuning en het Nunspeets mannenkoor bracht enkele liederen ten gehore. Het marslied “7 December” aan het begin en “Blijf bij mij, Heer” op het einde van de dienst werden door de aanwezigen zo ver zij hier toe in staat waren  staande meegezongen. Er waren verder toespraken van raadsvrouw van Hastenberg, Brigade-generaal Geerts, aalmoezenier Zwakhalen en er werd het gedicht ‘Moed, beleid en trouw’ voorgedragen door mevrouw Steenstra. 

Bij kranslegging en na de toespraak van Brigade-generaal Geerts werden de kransen in een vlot tempo gelegd bij het Divisie monument. Het hijsen van de Nederlandse vlag en het spelen van het Wilhelmus op het einde van de kranslegging is voor menig aanwezige een moment om een ogenblik stil te staan bij de tijd in Indië en aan hen die niet meer onder ons zijn. Aan het einde van de kranslegging was er een korte toespraak van Luitenant-generaal b.d. Ted Meines en tot slot van de kranslegging volgde er een rondgang langs het monument.

Als afsluiting van de herdenking volgde er een samenzijn in de grote tent met een hapje en drankje met daarbij een uitreiking door Indië-veteranen van de veteranenspeld aan actief dienende veteranen. 

De volgende Divisie herdenking zal worden gehouden op vrijdag 5 december 2014.


herdenking 2012

Vrijdag 7 december 2012, de 53ste herdenking van de 7 December Divisie.

De KNMI had voor deze dag een weeralarm afgegeven voor extreem winterweer. De weersomstandigheden zorgde er helaas wel voor dat van de 750 gasten die waren uitgenodigd er ongeveer 215 aanwezig konden zijn. 11 Lucht Mobiele Brigade AASLT ‘‘7 December’’, organisatie, koor, koperkwintet, catering, adjudant Boes en verder allen die hebben meegewerkt aan de Divisie herdenking 2012 hebben ondanks de winterse weersomstandigheden voor een goed verlopen herdenking gezorgd.

De hoge leeftijd van de Indië-veteranen is een feit en toch waren ze weer aanwezig om de voor hen zo belangrijke jaarlijkse Divisie herdenking in Schaarsbergen bij te wonen. De tenten hadden een andere opzet dan vorig jaar en in de herdenkingsdienst tent ontbrak bijvoorbeeld de tribune met zitplaatsen. Het was een behaaglijke temperatuur in de tenten en de catering was goed voor elkaar.

Tijdens de herdenkingsdienst zorgde het koperkwintet KMKJWF voor de muziek en het Nunspeets mannenkoor bracht enkele liederen ten gehore. Het marslied “7 December” aan het begin en “Blijf bij mij, Heer” op het einde van de dienst werden door de aanwezigen staande meegezongen. Er waren verder toespraken van aalmoezenier Visschers en Zwakhalen, Brigade-generaal Geerts en er werd het gedicht ‘Balans’ voorgedragen door mevrouw Steenstra.

Na de herdenkingsdienst was er een overleg van de organisatie. De conclusie van Brigade-generaal Geerts, de kranslegging bij het monument gaat niet door in verband met de winterse weersomstandigheden. Jammer want de kranslegging bij het 7 December Divisie monument is een bijzonder moment zeker voor de kransleggers maar het is de enige en juiste beslissing die Brigade-generaal Geerts kon nemen gezien de weersomstandigheden.

De kranslegging werd verplaatst naar de herdenkingsdienst tent. Hierdoor was er geen klok luiden, geen achtergrond van de naamzuilen waar degene opstaan die zijn gevallen en geen ceremonie van het hijsen van de vlag (de vlag werd wel gehesen maar dit was niet zichtbaar voor de aanwezigen). Improviseren dus voor een kranslegging op enkele vierkante meters.

Diverse Indië-veteranen hebben een krans gelegd al was hun aantal merkbaar kleiner dan vorig jaar mede door de weersomstandigheden. Ook door actief dienende veteranen van de staf van 11 Luchtmobiele Brigade werden namens diverse onderdelen die in Indië hebben gediend verschillende kransen gelegd. Luitenant-generaal b.d. Ted Meines gaf bijna aan het einde van de kranslegging een voor hem kenmerkende korte toespraak en deze werd afgesloten met een staande ovatie van alle aanwezigen. Het spelen van het Wilhelmus betekende vervolgens het einde van de kranslegging. Een moment om stil te staan bij de tijd in Indië, de kameraden die daar zijn gesneuveld en zeker ook bij hen die na 1950 tot aan heden zijn overleden. Er volgde als slot van de dag nog een samenzijn in de grote tent met een hapje en drankje.

De volgende Divisie herdenking zal worden gehouden op vrijdag 6 december 2013.


herdenking 2011

Woensdag 7 december 2011, de 52ste herdenking van de 7 December Divisie.

11 Lucht Mobiele Brigade AASLT ‘‘7 December’’, organisatie, koor, koperkwintet, catering, adjudant Boes en verder allen die hebben meegewerkt aan de Divisie herdenking 2011 hebben wederom gezorgd voor een voortreffelijke georganiseerde herdenking.
Een ander weertype dan vorig jaar, in plaats van sneeuw en vorst nu regen en harde wind maar gelukkig was het tijdens de kranslegging op twee kleine buien na droog.

Het merendeel van de 7 December Divisie bestond uit dienstplichtigen van de lichting 1925 en wat worden ze oud deze Indië-veteranen. De veteranen die aanwezig waren tijdens de herdenking tonen nog steeds de trots en zeker ook hun onvoorwaardelijke betrokkenheid bij de Divisie en kameraden die sneuvelden in Indië.

Tijdens de herdenkingsdienst zorgde het koperkwintet FKKLBW voor de muziek en het Nunspeets mannenkoor bracht enkele liederen ten gehore. Ook dit jaar werd het marslied “7 December” door de aanwezige Indië-veteranen uit volle borst meegezongen. Er waren toespraken van dominee de Bruin, Brigade-generaal van Wiggen en er werd het gedicht ‘Afstand’ voorgedragen door mevrouw Steenstra. Brigade-generaal van Wiggen haalde in zijn toespraak de kwestie Rawagede aan en de excuses die door de politiek wordt aangeboden maar kon (mag) er geen waardeoordeel over geven als militair zijnde.

De kranslegging ging ook dit jaar weer in een snel tempo en na de toespraak van Brigade-generaal van Wiggen werden de kransen gelegd bij het Divisie monument. Bij het hijsen van de Nederlandse vlag en het spelen van het Wilhelmus op het einde van de kranslegging zal menig veteraan met zijn gedachte bij de tijd in Indië zijn geweest. Bijzonder dit jaar was de korte toespraak van Luitenant-generaal b.d. Ted Meines, zijn toespraak werd beloond met applaus. Tot slot van de kranslegging de rondgang langs het monument en het samenzijn in de grote tent als afsluiting van de herdenking.

De volgende Divisie herdenking zal worden gehouden op vrijdag 7 december 2012.


Herdenking 2010

Dinsdag 7 december 2010, de 51ste herdenking van de 7 December Divisie.

Nieuw dit jaar adjudant Boes de opvolger van adjudant Falck. In de tenten was het behaaglijk warm maar bij de kranslegging was het bitter koud, dekens waren er voldoende aanwezig en een minpuntje was de met sneeuw en ijs bedekte wegen op de Oranjekazerne.

Een behoorlijk aantal Indië-veteranen waren aanwezig, allemaal de tachtig ruim gepasseerd. Onvoorwaardelijke kameraadschap hebben de veteranen in Indië opgebouwd en tot de dood hen van ons scheidt zullen zij trouw blijven aan hun kameraden. Het was minder druk dan vorig jaar en zeker tijdens de herdenkingsdienst viel het aantal lege stoelen op.

Tijdens de herdenkingsdienst zorgde het koperkwintet "RFGGJ" voor de muziek en het Nunspeets mannenkoor zong enkele liederen. Het blijft steeds weer bijzonder om te zien en te horen hoe het marslied “7 December” wordt meegezongen. Er waren toespraken van raadsman Schilthuis, Brigadegeneraal van Wiggen, aalmoezenier Joosen en er werd zoals jaarlijks een gedicht voorgedragen door mevrouw Steenstra. Brigade-generaal van Wiggen sprak de hoop uit dat de jonge veteranen het stokje gaan overnemen van de Indië-veteranen en hoopte ook dat alle bezuiniging perikelen bij defensie geen gevolgen hebben voor de jaarlijkse 7 December Divisie herdenking.

De kranslegging ging in een snel tempo en na de toespraak van Brigade-generaal van Wiggen werden de kransen gelegd bij het Divisie monument. Ondanks de vrieskou gaan voor de kranslegging bij de Indië-veteranen de dekens af en jassen uit om vervolgens in colbert de krans te leggen en een groet te brengen aan de kameraden die in Indië zijn achter gebleven. Het hijsen van de Nederlandse vlag en het spelen van het Wilhelmus is zoals ieder jaar het einde van de kranslegging. Daarna de rondgang langs het monument, het napraten in de grote tent en uiteraard de erwtensoep die voor menigeen een welkome versnapering was.

De volgende Divisie herdenking zal worden gehouden op woensdag 7 december 2011.


herdenking_2009

Vrijdag 4 december 2009, de 50ste herdenking van de 7 December Divisie.

Er waren weer velen Indië-veteranen aanwezig, voor hen blijft het een bijzondere dag om samen met kameraden te herdenken de Sobats die gesneuveld zijn in Indië. Zij zullen tot het echt niet meer kan aanwezig zijn op de jaarlijkse herdenkingsdag. Ruim boven de tachtig jaar oud, lichamelijke beperkingen of niet, uit Groningen of Limburg, als één van de laatste over van hun peloton of compagnie het maakt hen niet uit want een Indië veteraan ben je tenslotte levenslang.

Tijdens de herdenkingsdienst zorgde het koperensemble "RFGGJ" voor de muziek en het Nunspeets mannenkoor zong enkele liederen. Er waren toespraken van aalmoezenier Hes, kolonel Brons, dominee Sent en er werd een gedicht voorgedragen door mevrouw Steenstra. Dominee Sent was nieuw dit jaar en de vervanger van de in juni jl. overleden oud veldprediker en Indië veteraan Le Grand die de voor hem zo kenmerkende toespraak kon houden.

De kranslegging was goed georganiseerd en verliep vlot, het was koud en zwaar bewolkt weer maar gelukkig bleef het droog. De Indië-veteranen brachten in groepjes de kransen naar het monument. Er werd ook stil gestaan bij de sergeant Mark Weijdt die op 19 december 2008 in Uruzgan om het leven is gekomen, bij het monument werden bloemen gelegd door zijn familieleden. Als afsluiting van de kranslegging werd het Wilhelmus gespeeld met aansluitend het defilé langs het monument en daarmee was het officiële gedeelte van de herdenking voorbij en tijd om bij te praten onder het genot van een hapje en drankje.

Alle veteranen kregen een herdenkingstegel uitgereikt ter ere van de 50ste herdenking.

Een speciaal woord van dank voor de voortreffelijk georganiseerde herdenking 2009 aan de hele organisatie en in het bijzonder aan adjudant Falck, dit was zijn laatste herdenking omdat hij met pensioen gaat.


herdenking_2008

Vrijdag 5 december 2008, de 49ste herdenking van de 7 December Divisie.

Jammer dat de Indië-veteranen Wim Hilhorst en Willem Groenestein door persoonlijke omstandigheden er niet bij waren om samen met ons deze dag mee te maken, Berry een "jonge" veteraan was wel precent.

De herdenking was goed georganiseerd door 11 LMB AASLT “7 December” op de Oranjekazerne in Schaarsbergen. Adjudant Falck en de andere personen en leden van de organisatie hebben zich allemaal ingezet om deze herdenking te laten slagen.Er was een grote groep Indië-veteranen aanwezig en het leek zelfs wel drukker dan vorig jaar, maar dat kan ook optisch bedrog zijn geweest, adjudant Falck vertelde dat de tenten kleiner van opzet waren dan vorig jaar.

Tijdens de herdenkingsdienst zorgde het koperensemble "RFGGJ" voor de muziek en het Nunspeets mannenkoor zong enkele liederen. Er waren toespraken van aalmoezenier Hes, Brigade-generaal van Uhm, oud veldprediker dominee Le Grand zelf een Indië veteraan en er werd een gedicht voorgedragen door mevrouw Steenstra.

De kranslegging was dit jaar anders georganiseerd, meerdere kransen werden in één keer gelegd waardoor de krans legging een vlot verloop heeft gekregen. Er werd tijdens de plechtigheid niet alleen stil gestaan bij de Indië-veteranen maar ook bij Jos ten Brinke, een militair die 7 september 2008 in Uruzgan om het leven is gekomen, zijn familieleden legden bloemen bij het monument. Als afsluiting van de kranslegging werd het Wilhelmus gespeeld, een speciaal moment en tijdens het hijsen van de Nederlandse vlag werd de groet gebracht door de menig Indië-veteraan.

De vraag voor de komende jaren, kan de 7 December Divisie herdenking in deze samenstelling en hoedanigheid blijven bestaan en worden georganiseerd mede gezien de leeftijd van de Indië-veteranen.


herdenking_2007

Vrijdag 7 december 2007, de 48ste herdenking van de 7 December Divisie.

Wim Hilhorst was gevraagd om samen de herdenking van de 7 December Divisie 2007 te bezoeken.

De herdenking was goed georganiseerd en verzorgd door 11 LMB AASLT “7 December” op de Oranjekazerne in Schaarsbergen, echt aan alles was gedacht vanaf de ontvangst, catering tot de deken tegen wind en kou toe bij de kranslegging. Voor iedereen was er een zitplaats in grote tenten waar lange rijen tafels stonden opgesteld. Een grote groep van Indië-veteranen was precent en velen hadden een onderdeel speldje en of het veteranen speldje op hun colbert. Tachtigers, de één broos de ander kwiek maar stuk voor stuk “trotse” veteranen, kameraden voor het leven en wat zal er in hun hoofden zijn omgaan deze dag.

De herdenkingsdienst werd in een aparte tent gehouden. Het koperensemble "RFGGJ" zorgde voor de muziek en het Nunspeets mannenkoor zong enkele liederen tijdens de dienst waarbij het marslied van de “7 December” een bijzondere indruk maakte zeker toen de veteranen gingen meezingen. Verder waren er toespraken van aalmoezenier Hes, Brigade-generaal van Uhm, oud veldprediker dominee Le Grand zelf een Indië-veteraan en er werd een gedicht voorgedragen door mevrouw Steenstra.

De kranslegging werd vooraf gegaan door een toespraak van Brigade-generaal van Uhm waarbij hij zijn waardering uitsprak voor de Indië-veteranen, hij onderstreepte de gemiste erkenning voor deze groep en vroeg ook om aandacht voor de gesneuvelde militairen in Uruzgan van het onderdeel 11 LMB AASLT ”7 December”. Er werden vele kransen en bloemstukken gelegd o.a. door Brigade-generaal van Uhm, Lkol b.d. Durst Britt, Indië-veteranen namens hun onderdelen maar ook door familieleden van in Uruzgan omgekomen militairen.

Als afsluiting van de kranslegging werd het Wilhelmus gespeeld, een bijzonder moment als je ziet hoe tachtigers stram in de houding staand al dan niet de groet brengend aan de Nederlandse vlag het Wilhelmus uit volle borst meezingen.

Tot slot de indruk van Wim Hilhorst over deze herdenking 'het doet wat met je zo`n herdenking'.