7 December Divisie Indië-veteranen

Wij werden geroepen Nederlands-Indië 1946-1950

Via onderzoek ben ik achter het adres van Joop Renes gekomen en heb hem opgebeld. Ondanks dat ik mij er van bewust was dat ik de heer Renes mogelijk zou overvallen met mijn vraag om een verhaal bij de foto`s waar hij samen met mijn vader op stond was dit niet het geval en zegde hij direct zijn medewerking toe.

 

Er zijn een paar ontmoetingen geweest met Joop Renes en die waren zeer informatief zoals de vele documenten, foto`s en video banden.

 

Joop bedankt voor de informatie, foto`s, documenten en medewerking aan de website.

 

joop renes 01

Joop Renes

Opgekomen maart 1946 te Mill

Opgeleid als dienstplichtig infanterist bij het onderdeel 1 ste reserve regiment LIB

Vertrokken uit Rotterdam naar Nederlands-Indië op 29 november 1946 met ms. Sibajak

Aangekomen in Tandjong Priok op 29 december 1946

Administrateur in Batavia en Bandoeng op West Java bij het HKAG

Vertrokken uit Tandjong Priok naar Nederland eind december 1949 met ms. Tabinta

Aangekomen in Amsterdam eind januari 1950

 

Tijdens de bootreis naar Indië werd er gevraagd wie er handig was met een tikmachine en Joop was dit zodat zijn werk dan ook administratief werd eerst in Batavia en later in Bandoeng op het Hoofd Kwartier Adjunct Generaal.

 

Het werk bestond onder andere uit tik en kopij werk maar ook het administratief afhandelen van gesneuvelden en hierover contact onderhouden met Holland, voor deze werkzaamheden had hij zelfs een speciaal document die hem 24 uur per dag 7 dagen per week toegang verschafte tot het kantoor.

 

joop renes 02

 

joop renes 03

 

In 1947 is Joop bevorderd tot sergeant, op 1 juni 1948 tot sergeant-majoor en in deze functie had hij de leiding over het administratie kantoor waar zo`n tien personen werkzaam waren militairen maar ook inlands personeel.

 

Joop hield van de natuur in Indië en als hij verlof had ging hij vaak de prachtige natuur bekijken rond Batavia en Bandoeng zoals de Plantentuin in Buitenzorg en de vulkaan Malabar.

 

Met Adrianus Blankenstijn die bij een ander onderdeel zat in Batavia trok Joop op tijdens het verlof omdat ze beiden uit Leusden kwamen en dezelfde interesses hadden.

 

joop renes 04

 

joop renes 05

Ondanks dat Joop zelfs de luxe had van een baboe was het eten voor hem regelmatig de reden om "buiten de deur" te gaan eten wat uitgebreid kon voor rond de één gulden. Hij is wel eens ergens gaan eten in een restaurant dat de volgende dag getroffen werd door een bom dit voorval stond een paar dagen later in de krant.

 

Bij terugkomst in Holland heeft Joop verscheidende keren gesolliciteerd en is uiteindelijk bij de sociale dienst van de gemeente Amersfoort begonnen waar hij voor het sollicitatie gesprek overigens in militair tenue verscheen.

 

Joop was geen actieve Indië-veteraan in de zin van wat betreft het bezoeken van veteranendagen maar dit neemt niet weg dat zijn tijd in Indië voor hem onvergetelijk was.
Samen met zijn dochter heeft hij in 1986 een rondreis gemaakt door Indonesië.

 

Maart 2006     Foto's: Joop Renes     Tekst: André Blankenstijn

 

Joop Renes (* 16 oktober 1925) is woensdag 27 januari 2016 overleden.