7 December Divisie Indië-veteranen

Header 7DD

Wij werden geroepen Indië 1946-1950

 
Veteranen / Verhaal » / Joop Renes
 
joop renes 01
Joop Renes
Opgekomen maart 1946 te Mill
Opgeleid als dienstplichtig infanterist bij het onderdeel 1 ste reserve regiment LIB
Vertrokken uit Rotterdam naar Indië op 29 november 1946 met ms. Sibajak
Aangekomen in Tandjong Priok op 29 december 1946
Administrateur in Batavia en Bandoeng op West Java bij het HKAG
Vertrokken uit Tandjong Priok naar Nederland eind december 1949 met ms. Tabinta
Aangekomen in Amsterdam eind januari 1950

Tijdens de bootreis naar Indië werd er gevraagd wie er handig was met een tikmachine en Joop was dit zodat zijn werk dan ook administratief werd eerst in Batavia en later in Bandoeng op het Hoofd Kwartier Adjunct Generaal.

Het werk bestond onder andere uit tik en kopij werk maar ook het administratief afhandelen van gesneuvelden en hierover contact onderhouden met Holland, voor deze werkzaamheden had hij zelfs een speciaal document die hem 24 uur per dag 7 dagen per week toegang verschafte tot het kantoor.

joop renes 02

joop renes 03

In 1947 is Joop bevorderd tot sergeant, op 1 juni 1948 tot sergeant-majoor en in deze functie had hij de leiding over het administratie kantoor waar zo`n tien personen werkzaam waren militairen maar ook inlands personeel.

Joop hield van de natuur in Indië en als hij verlof had ging hij vaak de prachtige natuur bekijken rond Batavia en Bandoeng zoals de Plantentuin in Buitenzorg en de vulkaan Malabar.

 

joop renes 04

joop renes 05

Ondanks dat Joop zelfs de luxe had van een baboe was het eten voor hem regelmatig de reden om "buiten de deur" te gaan eten wat uitgebreid kon voor rond de één gulden. Hij is wel eens ergens gaan eten in een restaurant dat de volgende dag getroffen werd door een bom dit voorval stond een paar dagen later in de krant.

Bij terugkomst in Holland heeft Joop verscheidende keren gesolliciteerd en is uiteindelijk bij de sociale dienst van de gemeente Amersfoort begonnen waar hij voor het sollicitatie gesprek overigens in militair tenue verscheen.

Samen met zijn dochter heeft hij in 1986 een rondreis gemaakt door Indonesië.

Maart 2006
Foto's: Joop Renes
Tekst: André Blankenstijn

Joop Renes (* 16 oktober 1925) is woensdag 27 januari 2016 overleden.