Tijdens de bootreis naar Indië werd er gevraagd wie er handig was met een tikmachine en Joop was dit zodat zijn werk dan ook administratief werd eerst in Batavia en later in Bandoeng op het Hoofd Kwartier Adjunct Generaal.
Het werk bestond onder andere uit tik en kopij werk maar ook het administratief afhandelen van gesneuvelden en hierover contact onderhouden met Holland, voor deze werkzaamheden had hij zelfs een speciaal document die hem 24 uur per dag 7 dagen per week toegang verschafte tot het kantoor.
In 1947 is Joop bevorderd tot sergeant, op 1 juni 1948 tot sergeant-majoor en in deze functie had hij de leiding over het administratie kantoor waar zo`n tien personen werkzaam waren militairen maar ook inlands personeel.
Joop hield van de natuur in Indië en als hij verlof had ging hij vaak de prachtige natuur bekijken rond Batavia en Bandoeng zoals de Plantentuin in Buitenzorg en de vulkaan Malabar.
Ondanks dat Joop zelfs de luxe had van een baboe was het eten voor hem regelmatig de reden om "buiten de deur" te gaan eten wat uitgebreid kon voor rond de één gulden. Hij is wel eens ergens gaan eten in een restaurant dat de volgende dag getroffen werd door een bom dit voorval stond een paar dagen later in de krant.
Bij terugkomst in Holland heeft Joop verscheidende keren gesolliciteerd en is uiteindelijk bij de sociale dienst van de gemeente Amersfoort begonnen waar hij voor het sollicitatie gesprek overigens in militair tenue verscheen.
Samen met zijn dochter heeft hij in 1986 een rondreis gemaakt door Indonesië.
Joop Renes (* 16 oktober 1925) is woensdag 27 januari 2016 overleden.