7 December Divisie Indië-veteranen

Wij werden geroepen Nederlands-Indië 1946-1950

Nol Waegemans heb ik ontmoet bij het Nationaal Indië monument in Roermond waar hij werkzaam is als vrijwilliger en daar uitgebreid de tijd nam om zijn verhaal te vertellen. Inmiddels is er een tweede ontmoeting bij hem thuis geweest in Posterholt.


Nol bedankt voor de informatie, documenten en medewerking aan deze website.

  

nol_waegemans_01 

Nol Waegemans een Indië-veteraan in hart en nieren. Er gaat bijna geen dag voorbij dat zijn gedachten niet bij Indië zijn.

 

Hij is als 21-jarige met net de tweede wereld oorlog achter de rug geroepen om in het verre oosten zijn militaire dienstplicht te vervullen. Wist hij wat hem daar te wachten stond, wist hij hoe lang het verblijf zou gaan duren en wist hij wat deze tijd voor impact zou hebben op zijn verdere leven? 

 

Nol zat bij de 7 December Divisie en was werkzaam bij de Genie waar hij zich met het bouwen van bruggen bezig hield op een groot deel van Java.

Als hij verteld over zijn tijd in Indië dan komen nog steeds de emoties bij hem los.
Voordat Nol in Indië aankwam is hij een deel van de bootreis zeeziek geweest maar eenmaal aan land was dit direct over. Zijn eerste ervaring was de 2 ½ gulden die hij kreeg en waarvoor bananen werden gekocht maar toen hij dorst had was er geen geld meer over voor drinken en samen met een kameraad is hij toen bij twee zusters om drinken gaan vragen wat zij kregen plus zelfs een maaltijd.

 

Je eigen nooit veilig kunnen voelen want er waren zoveel inlandse guerrilla groepen (ploppers) en die deinsden nergens voor terug is één van de dingen waar over hij verteld.
Maar ook het verhaal over een Indisch gezin waar hij met zijn kameraden gastvrij waren ontvangen maar enige weken later constateerden hun groep dat het huis in brand was gestoken en het echtpaar was vermoord gaan je niet in de koude kleren zitten.
Of het verhaal van Appie die een opdracht (rit) van Nol overnam maar tijdens de opdracht door een hinderlaag op de weg sneuvelde en het verhaal over Johnny die voor het eerst meeging op actie (om foto`s te maken) en tijdens een beschieting door ploppers op de vrachtwagen sneuvelde zijn onuitwisbare gebeurtenissen voor hem. 

 

Nol zit vol met Indië verhalen maar wie kan ze beter vertellen dan hij zelf.

 

Nol Waegemans, een heel actieve Indië-veteraan en ondanks zijn gezondheid problemen is hij ondermeer vrijwilliger bij het Nationaal Indië monument, bezoekt veteranen evenementen en reünies, brengt de laatste groet bij overleden kameraden en is direct betrokken geweest bij het Indië monument in Posterholt.


nol_waegemans_02

Nol Waegemans bij het Indië monument in Posterholt 14 juli 2006

 

Het blijft bijzonder om te zien hoe hecht de kameraadschap is bij de Indië-veteranen ook nog 60 jaar na dato. Hun vragen zoals waarom er zo weinig erkenning is voor Indië-veteranen en de vraag waarom onze koningin geen herdenking bij het Nationaal Indië monument heeft bijgewoond blijven voor hen helaas onbeantwoord.

 

Juli 2006     Foto's: 7DecemberDivisie.nl     Tekst: André Blankenstijn