7 December Divisie Indië-veteranen

Wij werden geroepen Nederlands-Indië 1946-1950

Bij mijn zoektocht naar personen die mogelijk iets over mijn vader zijn diensttijd in Indië kunnen vertellen heb ik Peter Dop ontmoet die reageerde op een oproep in Checkpoint.


Peter bedankt voor de informatie, foto`s en medewerking aan de website.

 

peter_dop_01 

Peter had de oproep zien staan in het mei nummer van Checkpoint en herkende direct de foto van mijn vader die bij de oproep stond. Details kan hij zich helaas niet meer herinneren maar wel had hij enkele foto`s met op de achterkant ondermeer de naam Blankenstijn uit Leusden.

 

Peter is van lichting 1925 en opgekomen 8 mei 1946 in de Menno Coehoorn kazerne te Arnhem bij het Regiment Prinses Irene. Hij had toen al verkering en eigenlijk niet zo veel zin om naar Indië te gaan. Mede door het schildersbedrijf van zijn vader heeft hij uitstel gekregen voor het vertrek. Uiteindelijk is hij 28 december 1946 vertrokken naar Indië en is op 28 december 1949 teruggekeerd in Holland wat op zich best bijzonder is deze data.

 

In Indië was Peter kantine beheerder bij de staf van de 7 December Divisie, de eerste paar maanden in Batavia en de rest van de tijd in Bandoeng. Samen met vier kameraden beheerden zij de kantine en zorgden ondermeer voor het rondbrengen van koffie bij de officieren en het verkopen van diverse versnaperingen aan het personeel van de staf. Geslapen werd er in het zelfde gebouw als waar de kantine was en de diensten werden zo gedraaid dat er de nodige vrije tijd was waarin hij uitgebreid de omgeving kon verkennen en zich goed heeft vermaakt.

 

Peter verteld dat hij geen slechte tijd heeft gehad in Indië, heel anders waren de tweede wereldoorlog jaren voor hem. Zo werd hij in 1943 opgeroepen voor het werkkamp maar wist daar te ontvluchten en heeft twee jaar ondergedoken gezeten in zijn geboorteplaats Bunschoten. Hij en zijn vrouw (toen zijn verkering) kunnen zich nog goed de razzia's herinneren dat Peter bijvoorbeeld naar het dak moest vluchten om zich achter een schoorsteen te verstoppen voor de Duitsers.

 

Bij terugkomst uit Indië is Peter weer begonnen bij het schildersbedrijf van zijn vader en heeft dit bedrijf ook nog samen met zijn broer gedaan. Later is hij een eigen zaak begonnen in baby artikelen en is op zijn vierenzestigste hiermee gestopt.

 

Aan de herhalingsoefeningen in Nederland heeft Peter ook nog de nodige herinneringen zo vond hij de bruiloft van een vriend belangrijker dan de oefening en dit resulteerde erin dat hij werd opgepakt door de marechaussee, een nacht werd vastgezet en vervolgens werd afgeleverd in de kazerne in Apeldoorn.

 

Peter heeft zijn Indië tijd een plek gegeven en het is een belangrijk stuk van zijn leven geworden. Altijd heeft hij contact gehouden met zijn oude kameraden maar hij is ook realistisch en ondervind dat de groep nog in leven zijnde veteranen wel heel klein wordt.

 

In 1991 heeft hij samen met zijn vrouw Indonesië bezocht en een rondreis gemaakt wat voor beide een bijzondere ervaring was. Met zijn vrouw heeft hij altijd goed kunnen praten over zijn tijd in Indië, zij heeft van een foto die Peter uit Indië stuurde een grote portret foto laten maken in 1947 een foto die overigens nog altijd aan de muur hangt ook 60 jaar na dato.

 

Peter was een actieve Indië-veteraan die het blad Checkpoint las en reünies regelmatig bezocht.

 

Mei 2007     Foto's: Peter Dop     Tekst: André Blankenstijn

 Peter Dop verteld

 

Peter Dop (* 1925) is maandag 29 juni 2009 overleden

 

peter dop 02

Zittend in de auto Peter Dop uit Bunschoten
Staande v.l.n.r. v.d. Kemp uit Vlaardingen, v.d. Berg uit Zaandijk, Gerrit van Reeuwijk uit Zoetermeer en Adrianus Blankenstijn uit Leusden en gehurkt Hoffman uit Lochem.

peter dop 03

Foto achterkant oktober 1947 Peter Dop