7 December Divisie Indië-veteranen

Header 7DD

Wij werden geroepen Indië 1946-1950

 
Veteranen / Verhaal » / Willem Groenestein

willem groenestein 01

Willem is begin 1947 vertrokken naar Indië en is begin 1950 teruggekeerd in Holland.

Willem is opgeleid bij het regiment stoottroepen in Nijmegen, toevallig gelijk tijdig met de tweeling broer van mijn vader. Het was mede door de winter een harde opleiding van 6 weken zo was onder andere het sporten met weinig kleding aan een normale zaak. Bij aankomst in Indië heeft hij nog een speciale opleiding gehad van 3 maanden om zich voor te bereiden op het patrouille lopen.

In Indië heeft hij gezeten op Sumatra en Midden Java en zijn taak was patrouille lopen, het zware werk dus altijd gevaar en van zijn bataljon zijn er dan ook diverse gesneuveld en achter gebleven op de erevelden. Deze patrouilles werden vaak s`nachts gelopen wat extra gevaarlijk was omdat het gevaar achter elke boom kon zitten maar je geen hand voor ogen zag.

willem groenestein 02

willem groenestein 03

In 1949 is Willem ernstig gewond geraakt tijdens een patrouille door een ontploffende granaat waarbij het twee dagen duurde voordat hij in een ziekenhuis terecht kwam en omdat alles toen al zo ontstoken was hebben ze de scherven maar laten zitten. De terugweg over de 200 kilometer naar het ziekenhuis in een pantser wagen duurde twee dagen omdat ze herhaaldelijk in hinderlagen reden. Hij is uiteindelijk vier maanden in het ziekenhuis verpleegd aan zijn verwondingen en voor revalidatie van zijn arm.

Willem herinnert nog goed zijn eerste keer patrouille lopen na zijn verwondingen en verpleging in het ziekenhuis mede omdat hij anders reageerde op het gevaar en dat was een nieuwe ervaring voor hem.

willem groenestein 04

willem groenestein 05

Toen Willem terug was in Holland had hij moeite om het oude leven weer op te pakken en zodoende heeft hij overwogen om zich voor Korea aan te melden maar ja de verkering (zijn vriendinnetje zoals hij dat zelf zegt) heeft hem toen doen besluiten om te gaan trouwen en een nieuw bestaan op te bouwen. Na zijn thuiskomst is hij eerst tijdelijk gaan werken in een ziekenhuis, heeft vervolgens 10 jaar bij de spoorwegen gewerkt en is daarna 30 jaar bij het rijks opvoeding gesticht werkzaam geweest.

Willem heeft zijn Indië tijd een plek gegeven maar erkend ook dat als hij droomt de film van Indië vaak wordt vertoond dan loopt hij weer patrouille over de kali dijkjes en komt alles weer terug van wat hij daar heeft meegemaakt.

Oktober 2006
Foto's: Willem Groenestein
Tekst: André Blankenstijn

Willem Groenestein verteld

Willem Groenestein (* 19 oktober 1926) is zaterdag 2 juni 2012 overleden.

willem_groenestein_06 willem_groenestein_07 willem_groenestein_08 willem_groenestein_09