7 December Divisie Indië-veteranen

Wij werden geroepen Nederlands-Indië 1946-1950

Tijdens mijn werk heb ik Wim Hilhorst ontmoet en ons gesprek kwam misschien wel toevallig uit op Nederlands-Indië en heb hem gevraagd of hij bereid was mij hier meer over te vertellen.

 

Er zijn diverse ontmoetingen geweest met Wim Hilhorst en het wordt steeds duidelijker waarom het zo "diep" zit bij hem onder andere door het verlies van kameraden, het niet krijgen van de erkenning " voor de drie jaar Nederlands-Indië" en de onvergetelijke en onuitwisbare indrukken en gebeurtenissen uit die tijd.

 

Wim bedankt voor de informatie, foto`s en medewerking aan de website.

 

wim_hilhorst_01

Wim Hilhorst

Opgekomen op 8 november 1946 te Deventer in de Boreel kazerne

Opgeleid als dienstplichtig infanterist bij het onderdeel 4-5 RI

Vertrokken uit Rotterdam naar Nederlands-Indië op 14 februari 1947 met ms. Kota Baroe

Aangekomen via Palembang in Soerabaja op 24 maart 1947

Pionier in Soerabaja op Oost Java bij het 4-5 RI van de X-brigade

Vertrokken uit Tandjong Priok naar Nederland 22 februari 1950 met tss. Volendam

Aangekomen in Rotterdam op 23 maart 1950

 

wim hilhorst 02

 

wim hilhorst 03

 

Wim heeft zijn infanterie opleiding gehad in Deventer. De welgeteld vijf kogel die Wim heeft mogen schieten in zijn opleiding zijn hem het meest bijgebleven. De bootreis naar Indië verliep zonder grote problemen op de motor pech na want op de Indische oceaan heeft het schip enige tijd stil gelegen.

Geslapen werd er door Wim 4 hoog in de ruimen van het schip en de dagelijkse bezigheden bestonden uit het schoonmaken van de ruimen en militaire oefeningen. Wim heeft niet aan het Neptunes feest tijdens het passeren van de evenaar kunnen deelnemen omdat hij net was ingeënt tegen de pokken en zo doende niet ritueel mocht worden ingesmeerd.

 

wim hilhorst 04

 

wim hilhorst 05

 

Bij aankomst in Soerabaja werden er al snel vrijwilligers gevraagd om pionier te worden en omdat Wim het niet zo had op het vele lopen als infanterist heeft hij zich opgegeven deze pioniers moesten uit het eigen bataljon komen. De opleiding tot pionier duurde twee weken en de werkzaamheden bestonden in hoofdzaak uit het bouwen van bruggen en het onschadelijk maken van bommen en mijnen. 

 

Wim ging regelmatig als pionier mee op patrouilles en aan twee van deze patrouilles heeft hij slechte herinneringen namelijk 15 augustus 1947 in een hinderlaag de eerste kameraad gesneuveld en slechts drie dagen later op 18 augustus 1947 weer drie kameraden die in hun carrier op een mijn reden. Vier gesneuvelden kameraden in drie dagen, voor buitenstaanders onbegrijpelijk wat een impact dit heeft op de overige kameraden die "gewoon" door moesten gaan. 

 

Zelf is Wim op 1 april 1949 gewond (bewusteloos) geraakt toen de chauffeur van een 3 ¼ tonner op een mijn reed. 

 

Wim heeft ook mooie herinneringen aan deze tijd, zo heeft hij in Indië leren zwemmen hij werd door een kameraad pardoes in het water gegooid en deze kameraad heeft hem zwemmen geleerd en de mooie natuur is iets wat grote indruk op hem maakte net zoals de patrouille (excursie) naar de vulkaan Bromo. 

 

De laatste weken voor zijn vertrek naar Holland heeft hij doorgebracht in een kamp in Batavia. Het eten was er niet best vooral de rode rijst maar de kantine was ook geen optie want hier dreven ze de prijzen flink op trouwens een soldaat verdiende in Indië 53 gulden per maand en bijvoorbeeld een biertje kosten 1,50 gulden. 

 

Bij thuiskomst in Holland kregen de militairen een maand verlof en een maand vrij reizen. Wim is uiteindelijk 1 mei 1950 gaan werken bij de Nederlandse Spoorwegen. 

 

Wim was een actieve Indië-veteraan en de bladen zoals Checkpoint en Sobat waren vaste kost voor hem. De veteranendag van 4-5 R.I. en natuurlijk de veteranendag in Roermond sloeg hij niet gauw over kortom een man die vol Indië verhalen zat maar wel de erkenning heeft gemist waarop hij gerekend had.

 

Maart 2006     Foto's: Wim Hilhorst     Tekst: André Blankenstijn

 

Wim Hilhorst (* 25 oktober 1926) is maandag 8 december 2014 overleden.